Mere om grønne fingre

søndag den 6. maj 2012

Espelette
De første chilier er på vej! Denne lille chili, er af sorten Piment d'Espelette også kaldet "elskovspulver" (giver en varm, behagelig fornemmelse i kroppen) skøn, krydret sødme - perfekt til fisk og skaldyr, også til lyst kød og til dessert (hvid chokolademousse f.eks.)

 ... Den har sin egen hjemmeside og som den eneste chili er den AOP (appellation origine protegè) certificeret. Det som tidligere hed AOC (appellation origine contrôlè), hvilket er en varemærkebeskyttelse, som betyder at kun chili dyrket i Espelette og 11 omliggende kommuner må kaldes Piment d’Espelette.
Den ligger i gruppen fra middel til stærk og giver flotte røde frugter.


Espeletten, er den yderst til højre. Derfra mod venstre er: Caribbean Red Habanero, Hot Banana, Piri Piri og Cayenne Long Slim. Og på gulvet udenfor synsvidde, gemmer der sig en Jamaican Bell.

Mine chilier, spreder sig fra mild til super stærk :) Uh jeg er spændt.


Vejret er ikke sååå super godt idag. Der er ret køligt og der er langt imellem hullerne i skyerne. Men humlenumsen her, lod sig ikke mærke med den manglende sol.

Jeg derimod er lidt flad idag. Jeg har dog fået gjort 4 potter klar! Dog mangler jeg flere pinde.... for inden længe, sår jeg 3 slags bønner og en ært i krukkerne.


Jeg troede jeg havde mange krukker. Meeeen der er planer for dem alle og stadig mangler jeg et par stykker til ting jeg ikke har sået endnu :) Håber jeg snart falder over et super krukketilbud.

Og ja, drivhusdrømmen har bidt sig GODT fast. Jeg går stille og roligt på jagt.... for jeg har ikke råd til et nyt et. Men går og holder øje med diverse brugtsalg. Så liiiigepludselig, håber jeg at det lykkes.

NU må jeg vist også snart se at finde noget andet at skrive om, end lige have!

Aj i får lige en opdatering! Jeg kunne ikke nære mig for at hente mere jord. Og samtidig fik jeg lige en plantesæk hjem, til de kommende tomater og agurk.


Men for at kunne stikke mine tomat-spiraler i jorden, måtte jeg lige fjerne tre terrassefliser, under sækken. Men så fungerer det også fint.

Og dermed ser terrassen nu sådan ud. Der skal nok blive rigtigt hyggeligt når sommeren for alvor lander. :)
2 kommentarer:

Deborah sagde ...

Det er lidt sjovt med de chili. Jeg har faktisk sået nogen i en pelargonie (fra en jeg bare har købt til at spise) og troede kun der kom en, men nu vælter de op. Den ene er flyttet over i en anden potte, men resten skal vist også med den fart de har på.

Der var engang, der havde du aldrig fået mig til at spise dem, men jeg startede i det små og kan godt lide nu i moderate mængder. Det kan være det også udvikler sig.

Drivhusdrøm: Alt kommer til den, der venter, siger erfaringen mig.

Tina sagde ...

Deborah: Hvis du bare har sået en hel chili, kommer der jo en plante for hver eneste frø indeni ;) De skal have GOD plads til rødderne, så giv dem endelig en god potte hver :)
Man vænner sig til styrken i Chili. OG Chili tilhører natskyggefamilien og indeholder stoffet capsaicin. Capsaicin stimulerer de nerver i huden og tungen, som normalt reagerer på varme og smerte. Dermed narres hjernen til at tro, at man brænder, selv om der i virkeligheden ingenting sker. :)
Ja jeg har god tid... får jeg den ikke i år, må jeg se om jeg er heldig næste år :)

Send en kommentar