Bramfrie mennesker

fredag den 11. maj 2012

Nogle mennesker, er bare mere bramfri end andre! Og visse emner må man åbenbart bare godt vade lidt rundt i, uden omtanke.

Dette var jeg udsat for den anden dag. En kvinde, der sad ved siden af mig, var meget ligefrem. Og dette uanset at hun kun havde kendt mig i nok 15 minutter.

Hen over et kaffebord, med en franskbrødsmad foran mig, læner hun sig frem, meget hurtigt og siger højt: "du er godt nok tynd, sku du ikke spise lidt mere end sådan en skive franskbrød?!"

Jeg må da egentlig tilstå at jeg tabte underkæben helt ned på bordet. Ikke så meget fordi jeg blev kommenteret på min vægt, for det har jeg prøvet mange mange gange, i løbet af mit liv. Men mere fordi hun ikke kendte mig og at det kom højt og nærmest lidt hånligt og uden omsvøb.

Hvorfor er det lovligt, højlydt at påpege, at jeg er tynd og "sørme burde spise noget mere"? Når det bestemt ikke er okay at sige til en person: "nøj du er fed, burde du nu også spise det der?!"

Det skal lige siges, at det ikke stoppede der. Der kom 2-3 ret bramfrie bemærkninger mere, af samme art. Mens jeg tog mig selv i, alt for flink at sidde og forsvare mig med, at jeg havde været tynd altid og bla bla bla....

Alt imens jeg inderst inde havde lyst til at spørge hende: hvad f**** hun egentlig bildte sig ind?

Jeg har slet slet ikke noget imod at blive spurgt til min vægt. Og jeg har ført hørt spørgsmål som: har du anorexi? Er du syg? osv.... men oftes langt mere subtilt, eller efter et længere tids bekendskab. Fair nok, jeg ER nemlig tynd.

Jeg bliver kun ramt, fordi hende her fik mig til at føle mig forkert. Hun fik mig næsten til at undskylde jeg var tynd. Fordi hun sad der og følte sig så sikker på, at jeg bestemt måtte sulte mig selv. Mens jeg sad og tænkte, at hun bare skulle vide, at jeg spiste lige så normalt som alle andre..... og endda fik væsentlig flere kalorier indenbords, end så mange andre.

Men helt ærligt, hvorfor er det, at nogen synes det er okay at være så bramfri overfor en tynd person, men ikke en tyk? Jeg har fået et UTAL af "gode råd" fra kendte og ukendte mennesker, der alle mener at have de vises sten, om hvordan lige netop JEG tager 10 kg på. Det gør mig træt indeni, at få disse råd.... for jeg er altså på vej mod 40 år og helt ærligt, jeg har prøvet MANGE mange råd i mit liv...... Både dem jeg fik stukket ud af "flinke hjælpsomme mennesker", men også fra lægeverdenen.

Så en kvinde som hende her, kan få mig til at skære tænder og få ufrivillige tics, af indestængt irritation. Hvis jeg igen kommer til at sidde ved siden af hende, så tror jeg nok, jeg må pakke flinkeskolen lidt sammen og spørge hende, hvorfor hun synes det er okay, at omtale min vægt på den måde, når hun ikke ville gøre det overfor een der var overvægtig, eller havde andre problemer......19 kommentarer:

muffi sagde ...

Lyder for mig som om Fruen ikke kender til ordet pli !

Tina sagde ...

DET har du vist meget ret i muffi :)

Lydert sagde ...

Det er nu lidt ærgerligt, du ikke fik satte hende på plads, men jeg kan da godt forstå, du blev paf

Deborah sagde ...

Det er ligesom folk, der meget bramfrit også spørger til ens pension og hvorfor man har fået den. Det er jo ikke sikkert, man lige synes, man har lyst til at dele med vildfremmede mennesker. Også der oplevede jeg længe, at jeg var for flink. Nu er jeg begyndt at være ærlig og kun fortælle det, jeg har lyst til.

Tina sagde ...

Lydert: Ja jeg ærger mig også lidt. Men er ret sikker på hun kommer der igen.... Og så er jeg forberedt ;)

Deborah: Hmm kan bedre forstå folk spørger til sådan noget. Da de jo ikke rigtigt kan spørge om hvad man ellers laver af job :) Men ja, jeg er også selektiv med hvor dybt jeg vil gå i mit svar der. Og det tager folk nu rigtigt pænt. Men jeg er også nået dertil vhor jeg ikke længere er flov over min pension. Det var jeg i starten :)

Penille Hjortnæs sagde ...

Jeg kan godt forstå du bliver paf, irriteret og mangler ord!

MEN det er altså ikke kun dig som tynd der får sådan nogle spørgsmål! Jeg er (meget) overvægtig og jeg har altså også fået min del af dumme og sårende bemærkninger! Senest var der en dame der konstateret at det var en ordentlig vom jeg rendte rundt med... Slam! Lige midt i fjæset!

Så ja, jeg kan udemærket godt forstå dig!

Tina sagde ...

Penille: Hold da helt fest, det var også direkte uforskammet!!! :(
Jeg er ked af du har haft sådan en oplevelse. Jeg havde fejlagtigt bare fået det indtryk, at det er meget mere okay, at påtale at nogen er magre. Håber du havde nærvær nok til at gi hende tørt på? :)

Dortheivalo sagde ...

Man kommenterer da ikke på folks udseende medmindre vedkommende beder om ens mening. Det er noget andet, hvis man diskret gør een opmærksom på, at man har en fugleklat i håret eller har sat sig i en hundelort ell. lign. Jeg håber at du svarer hende (og andre) næste gang, at det er ikke noget, som vedkommer andre end dig.. sikke noget

Heidi sagde ...

Du skulle kort og kontant have sagt til hende: " du har så stor en mund (kæft). Kan du ikke holde den for mig?". Så er jeg sikker på hun havde lukket arret. ;-)
Men det er rigtigt, folk har simpelthen ikke ordet PLI i deres ordforråd, og de aner ikke hvad det betyder. Trist! :-(

Pia sagde ...

jeg er nu bare slank, men hører også ofte at jeg er tynd, så jeg svarer: Ja det er dejligt, jeg er heldigvis så tynd at JEG kan tillade mig alt det jeg har lyst til ...

Tina sagde ...

Dorthe: Nej jeg gør i hvert fald aldrig. Een ting er måden folk spørger på, og hvornår de gør det. Men hende her overskred alle former for etiketter :) Og ja, næste gang er jeg klar.

Heidi: Uh sådan svarer jeg aldrig. Men vil helt sikkert sige til hende at hun går over stregen :) Tænker at hun nok tit kommer i klemme med sådanne udtalelser. Jeg tror ikke hun gjorde det af ond mening, men ren og skær ubetænksomhed.

Pia: Ja sådan siger jeg også nogen gange ;) MEN det kan også godt være træls at høre: Spis en flødebolle mere, du er jo så heldig du kan tåle det! For i virkeligheden vil jeg gerne tage på og har altid gerne villet det. Så på sin vis, sårer det lige så meget, som hvis man fjernede kagefadet foran en overvægtig og siger: aaah du behøver vist ikke een mere hva? ;)

Bebiane sagde ...

Hvis du møder sådan en person igen, skal du bare bede hende om at uddybe spørgsmålet? det kan få nogen til at tænke over, hvad de egentlig har spurgt om. Og så skal du pænt sige, at din vægt kun vedrøre dig og at du ikke har bedt om hendes mening.
Vi er jo forskellige bygget og du er en fiks lille een og helt din egen :-))

Frk. Smed sagde ...

Puuh, kender det alt for godt. Har og er også rigtig tynd. Men er ret træt af at folk har anklaget mig for at have anorexi m.m. uden slet ikke at kende mig. Men dejligt at du sætter fokus på det. Jeg læser ivrigt kommentarene til dit indlæg. Håber du får en god weekend, på trods af den meget uvidende og barmfrie dame.

Britta sagde ...

Ligesom Pernille, kan jeg kun sige at den slags bliver vi overvægtige også udsat for.
Jeg har fået mange "gode" råd, fra folk som åbenbart har fundet den eneste rigtige kur. Så er det bare underligt at vi stadig er så mange fede ;)
Det er simpelthen utidig indblandig i ting der ikke kommer hende ved. Hun tror at hun ved noget og i virkeligheden ved hun ingenting.

Når nogen fortælle om en kur som har hjulpet dem, eller nogen de kender, så siger jeg bare "godt for dem. Det virker desværre ikke for mig".
Når jeg så fortæller folk at jeg skal have lavet en gastric bypass, så spørger de om det ikke er den nemme løsning!!

Men det er nu svært at komme med en hurtig og kvik kommentar, når man bliver overrasket på den måde. Jeg trøster mig bare med at Det heldigvis kun er få mennesker der er så uopdragende ;)

Tina sagde ...

Bebiane: Ja det må jeg prøve en anden gang :) Jeg ER som jeg ER og det har jeg altid været ;) Diverse kure har aldrig hjulpet.. ikke engang en graviditet har kunnet rokke med vægten. Så jeg ved ikke om noget kan ;)

Smed: Det er hamrende træls nogen gange :) Men jeg blev nu mere paf over hendes ligefremhed, sådan lige efter hun havde hilst på mig. Hun fik mig slet ikke ned med nakken på nogen måde... blev bare lidt harm ;)

Britta: ja det SKER for både tynde og overvægtige. Det er jeg helt klar over :) Men de fleste, er heldigvis liiiidt mere tilbageholden med overvægtige, har jeg indtryk af. Men det kan godt være jeg tager ganske meget fejl.
Men de der "kure" folk gerne vil vise een, kan godt virke lidt træls nogen gange. For man har jo allerede prøvet en masse.... ellers var man jo "normal-vægtig"!!! ;) Og ja, heldigvis er det ikke tit jeg møder SÅ bramfri en person ;)

Helle K. sagde ...

Jeg aner ikke hvorfor, men jeg synes, at det er uopdragent både at sige det til tykke og tynde, man aner jo ikke hvorfor - om det er med vilje, eller sygdom eller bare naturen. Vi er da heldigvis alle forskellige - og ikke lige uopdragne ;)

Fr. Møller sagde ...

Åh, hvor jeg kender det!!! Og i mange år fik jeg også regelmæssigt den med: "Bare vent, til du bliver 40" - underforstået, at så ville jeg pludselig begynde at bulne ud alle vegne. Nå, jeg passerede de 40 - og vejede stadig sådan lige i omegnen af de 50 kilo. I betragtning af, at jeg engang var helt nede på 34 på grund af stress, er jeg supergodt tilfreds. Og nu, hvor der gudhjælpemig står 50 på den næste fødselsdag, tror jeg, folk har opgivet at få en matrone ud af mig...

Tina sagde ...

HelleK: Det ER uopdragen uanset tykkelse... !!

Fr Møller: hahahah jaaaa lige den svada får jeg også tit!! :) Først var det når jeg fik børn... så når jeg blev 30... nu når jeg bliver 40 (bliver jeg om to år) og intet er sket endnu ;) Jeg vejer ca det samme som da jeg gik ud af skolen :D

Christina sagde ...

Misundelse er en grim ting...

Send en kommentar