Aura migræne

torsdag den 24. marts 2011

Virkelig en ting som en vis herre må have skabt. Jeg har nu haft 3 aura migræner på 3 dage. Det er træls, det er udmattende og kan nogen gange være halvfarligt.

Jeg har to gange oplevet at få sådan en tur, mens jeg sad i bilen, på motorvejen. Og hvis ikke jeg er tæt på en rasteplads, må jeg trække ind i nødsporet og holde der og "se dum ud" i den halve time til 40 minutter aura'en varer. Jeg har også prøvet at måtte hoppe af cyklen og sidde og flandre midt på en cykelsti i den tid.

Dybt dybt træls, for nu at sige det på godt jysk.

Ved mig starter det med en lille lys prik, som hvis man har kigget ind i en pære og dernæst kigger væk. Indenfor 5 minutter går det op for mig at det IKKE er fordi jeg har kigget på noget lyst. For langsomt vokser prikken til en halvmåneformet zigzag linje. I øvrigt i de smukkeste farver, som jeg tit har siddet og ønsket at jeg kunne fotografere.
Og langsomt vokser denne halvmåne fra at fylde en 5 krone midt i synsfeltet. Til at vokse sig større, større og større, til den fylder hele synsfeltet, for til slut at samles til en ring eller stor cirkel af flimrende zigzag farvede mønstre. Det føles altid som om det er i højre øje.... men hvis man lukker højre øje, er det stadig lige så tydeligt... og også hvis man lukker begge øjne. Så man slipper ikke, om man så putter en stor mørk pude over øjnene. Og jeg kan kun se klart, i et lillebitte felt på et par centimeter og kun hvis jeg flyttet blikket konstant henover den tekst jeg vil læse, eller det jeg vil se.

Samtidig føles min højre arm underlig tung og det prikker i fingrene og underarmen. Nakkemuskler og musklerne omkring kindbenene værker. Det højre øje føles som om der bliver pustet kølig luft ind på det.

I samme øjeblik som cirklen af farver kulminerer, efter ca. 40 minutter, forsvinder den ud af synsfeltet og man tror at nu er det ovre, SÅ kommer trætheden, som bare er voldsom. Og jeg får fornemmelsen af feber, eller en hedetur, der varer nogen timer (nogen gange op til 6 timer). Og hele vejen igennem det hele er der hjertebanken og kvalme/køresygefornemmelse, sidstnævnte kommer især hvis man ikke straks kapitulerer, lægger sig ned og lukker øjnene.

Cirka 1 ud af 10 gange, for mit vedkommende, kan det ende i et regulært migræneanfald. Men ofte er det "bare" en tung hovedpine der hænger og murer resten af dagen/døgnet.

Er i andre derude der lider af denne trælse ting? Hvad gør i ved det? Får i noget for det? Ved i hvad det skyldes?


23 kommentarer:

morslille sagde ...

Det får jeg også i ny og næ og det er satans upraktisk, især når man kører bil. Jeg får ikke noget imod det, jeg har heller aldrig spurgt. Jeg ved efterhånden, at hvis jeg er presset-stresset eller lign. og har spændinger i nakken, så kommer det ofte. Jeg kan også få det, hvis jeg går for længe uden at få noget at spise (super god undskyldning for at spise) eller måske hvis jeg ikke har fået væske nok. Og ja jeg slutter også af med hovedpine, på markante steder og samtidig en tung hovedpine.
KH Charlotte

Tina sagde ...

Morslille: Ja ISÆR upraktisk i bil!! :) Jeg har også fundet ud af nogen ting der kan sætte det igang: Stress, spændinger og væskemangel. Men derudover får jeg det tit, hvor jeg synes disse ting ikke kan bruges som forklaring. Ville være rart hvis man kunne undgå dem ved at vide hvor man skal forebygge :) Men rart at vide man ikke er alene.... de første mange gange blev jeg vildt bange, når det kom, da jeg nærmest troede jeg var ved at få en hjerneblødning ;)
Kh

Anonym sagde ...

Får det også jævnligt. Ved et tilfælde fandt jeg ud af, at det hjalp med et glas cola (som jeg ellers ikke bryder mig om). Har for adskillige år siden ejet en bog, hvor forfatteren skrev noget om blodsukker i forbindelse med migræne. Lånte desværre bogen ud til en lidelsesfælle - og fik den aldrig igen.
Nu har jeg altid cola i køleskabet, og for det meste lykkes det mig at få "synene" væk, men kun hvis jeg er hurtig i vendingen.
Kh "farmor".

Tina sagde ...

Hej "farmor",
DET er da et råd jeg kan teste næste gang jeg får en tur :) Nu er jeg heller ikke så meget til cola.... men mon ikke de thandler om sukker? Så må andet også kunne bruges :)

Fríða sagde ...

jeg kender ikke fænomenet, men det lyder da vildt skræmmende og ikke underligt du blev bange! at læse beskrivelsen fik mig umiddelbart til at tænke på hjerneblödninger! men, er det altså ufarligt? eller...? ja, jeg synes det er meget interessant, har aldrig hört om det för.
kh.fra Island
Frida

Joan sagde ...

Jeg får det, hvis jeg er stresset og det gør min mor også, men hun får det også, hver gang hun spiser lakrids eller vindruer. Min nabo få det, hvis hun spiser for meget chokolade.

Helle K. sagde ...

Du beskriver fuldstændig den aurahovedpine jeg døjede med indtil for 5 år siden - jeg ved ikke hvorfor den forsvandt.
Jeg fik den ofte, hvis jeg var træt og stresset - måske forsvandt den, da ungerne blev større??? ;)
Som jeg skrev på Facebook, så tog jeg to ipren og to pamol, så snart jeg mærkede den komme, det tog den efterfølgende dumpe hovedpine.
Især det du fortæller om at læse er nøjagtigt som jeg husker det. jeg husker også engang, hvor jeg trak cyklen hjem og håbede det bedste.

Helle K. sagde ...

- og forresten kom den også tit, hvis jeg glemte eller ikke nåede at spise morgenmad.

Helle K. sagde ...

- og da jeg fik en passerende blodprop i hjernen, var lægen også lidt i tvivl om det måske kunne være migræne som var skyld i lammelsen.

Kit sagde ...

Hej Tina. Jeg har "kun" haft det en enkelt gang og har siden haft migræne i forbindelse med min menses ligesom min mor og mormor og har haft det. Jeg får så 100 mg Sumatriptan når jeg kan mærke det starter og efter et par timer er jeg klar igen. Jeg er blevet oplyst at hvis jeg får dette Aura-syn igen skal jeg tage en pille når det starter.
Kh Marianne

HEKSEN sagde ...

Hvor snyd!!! Mine zig-zag'er er kun i sort/hvid. Kender det helt fint - altsammen. Knus

Tina sagde ...

Frida: Det ER også skræmmende og allerførste gang troede jeg også jeg havde fået en blodprop eller hjerneblødning. Symptomerne kan også lignemeget.... nogen har endda talebesvær imens, og så ligner det jo kun meget mere. Men som jeg har forstået det er, auramigræner i sig selv harmløse. :) Heldigvis.

Joan: der kan åbenbart være mange faktorer kan jeg se. Selv ved jeg kun stress og stærkt lys. Fx sollys. Men der må også være andre faktorer for mig.... :)

Helle: underligt at så mange har det, men så få for alvor ved noget om det :) Godt du er sluppet af med det skidt! Hmm se der var jo noget af det med blodpropper... :S godt jeg skal til doktoren på mandag!

Kit: je ghar også normale migræner, i forbindelse med menses. Både dagen før det starter og så på førstedagen. Det slår aldrig fejl. Men de er altid uden aura. :) så det må være to forskellige former og være forskellige ting der sætter det igang.
Jeg må se hvad lægen siger mandag :)

Heksen: Aaaii de farvede er ellers flotte. Mit består af zigzag i ALLE farver med hvide streger ind over. Gid jeg kunne vise det ;) Knus!

Henriette sagde ...

Kære Tina.

Jeg har også migræne, og kort fortalt har jeg lidt af det i årevis. SOm regel kan jeg kontrollere det med Imigran/sumatriptan men netop sidste søndag måtte jeg have vagtlægen ud hele to gange for at få hjælp. Jeg mistede følelsen i arme og hænder, kastede op og ku INTET.

Lige siden har jeg haft problemer med hovedet og jeg går nu bare og venter på at det skal lette igen:(

Jeg aner ikke hvad man kan gøre desværre, men jeg ved hvad du taler om og det er rædselsfuldt.


Du spurgte til Feedly.. Her er et link så du kan tjekke siden ud:

http://www.feedly.com/


God fornøjelse og forhåbentlig god lørdag:)

Kærlig hilsen
Henriette

Tina sagde ...

Henriette: puuueha, du er vist meget hårdere ramt end mig! Jeg kan klare mig med 600mg ipren og to panodiler og en seng. Det tager ikke hovedpinen, men dæmper det nok til at jeg kan holde det ud... og jeg kaster heller ikke op, men har dog slem kvalme.

Det er altså en hæslig sygdom! Min far har det lidt som dig og han har i perioder det så tit at det er helt vildt.

Jeg håber du er frisk igen og slipper for nye anfald i LANG tid!! :) Knus
Jeg tjekker feedly ud :) Og god lørdag til dig også!

Anonym sagde ...

hejsa har haft det som dig , mit startede da jeg gik i pubberteten var meget slemt dengang, så drillede det omkring mine børns fødsler , ved stres og sjusk med spisetider,da jeg havde taget ppiller i flere år.
tror også jeg ku fremprovokere et anfald hvis jeg blev blændet og blev opkørt over det, hjalp at sige at jeg sku ta det roligt , at jeg bare var blevet blændet.
men for at komme til det gode , har aldrig været i tvivl om at det var hormonelt og stres betinget, så var meget bange da jeg nærmede mig overgangs alderen og sagde dette til min læge engang, hun svarede tag det roligt hvor mange gamle damer kender du der har migræne, nej ikke mange,, og mit er nu forsvundet drillede da overgangsalderen startede men er nu væk,, har ikke haft menustration i ca 2 år og heller ingen migræne,, men får stadig kvalme når jeg læser din beskrivelse er bare så forfærdeligt..
hilsen Helle 52 år

Tina sagde ...

Helle: aaa det med at blive blændet kan også starte mit! Enten billygter i mørke, eller stærkt sollys på en motorvej. Eller et hvidt havebord. Ikke altid, men ofte kan det sætte det igang. Så måske et par solbriller.
Jeg er ellers igang med overgangsalleren allerede... men først nu jeg har fået aura migræne. Almindelige migræner har jeg haft i mange år.
Ja kvalmen er hæslig!!!! Godt du er sluppet af med det :)

Anonym sagde ...

Hej Kit. Man må IKKE tage normal migrænemedicin ved aura, det kan koste dig livet!!! Det trækker dine årer sammen og aura trækker yderligere sammen. Normal migræne udvider prene i hjernen og giver hovedpine.

Anonym sagde ...

Kære allesammen, har selv auramigræne og har gået hos specialister. Vil lige advare alle mod at tage normal migrænemedicin når man har auramigræne! I værste fald kan man dø af det.
Desuden må man IKKE tage p-piller og ryge - det er en kombination der gør risikoen for blodpropper særdeles høj.
Vær opmærksom på kraftigere symptomer, vi har større risiko for blodpropper end andre!
Det er ikke for at skræmme nogen, men alm læger ved ikke nok og udskriver medicin som er farlig.
Ved aura sitrer blodårene og trækker sig sammen, ved alm migræne udvider de sig... Så der er stor forskel!

Tina sagde ...

Hej Anonym,
Det kunne jeg godt tænke at vide mere om. For jeg går også hos en hovedpine specialist, som har udskrevet Imigran på næsespray til mig, for aura-migræne?! Så hvem af vores læger tager fejl? Gys.

Det med ppiller og rygning vidste jeg godt dog.

Anonym sagde ...

Hej Tina,

Den sidste nye forskning viser at den type medicin du tager er farlig. Tjek evt. Med hovedpinecenteret i Glostrup - det er derigennem jeg har mine oplysninger, samt forskning fra USA hvor de er lidt længere fremme end her. Man må ikke anfaldsbehandle auramigræne.

Som sagt virker alm migrænemedicin ved at trække karene sammen, så forestil dig at dine kar i forvejen er trukket sammen... Den mindste forkalkning, aneurisme etc. vil kunne lave ravage.

Hilsen Mette

Tina sagde ...

Hej Mette,

Okay, min hovedpinelæge sagde: Så snart aura er ovre og inden hovedpinen kommer, skal du tage medicinen.
Så jeg tager imigran. Men de virker ikke på hovedpinen og giver mig bare vildt meget kvalme!!

Kan man bare ringe til glostrup og spørge? For det vil jeg da gøre... jeg vil ikke gå og spise noget der er farligt.

Men din forklaring, kunne måske forklare mig hvorfor jeg bliver totalt svimmel og får kvalme af pillerne....

TUSIND tak fordi du delte din viden, så jeg ikke længere æder farlige ting her :)

Anonym sagde ...

Jeg tror bare man kan ringe og spørge. Og ja jeg fik de samme pilLer og reagerede ved at "brænde" over hele kroppen og få det dårligt. Så det kan sagtens være pillerne der driller dig! Prøv evt deres hjemmeside, der står også en del om ny viden.
Det man skal have er rent faktisk medicin mod forhøjet blodtryk (også selvom man ikke har det som jeg selv) eller middel mod epelepsi mener jeg lægen sagde.... Men forhør dig derude, de har om nogen tjek på det!

Anonym sagde ...

Desuden, en halv hjertemagnyl om dagen skulle også forebygge! Prøv det. Det er uskadeligt i forhold til alt muligt andet....

Send en kommentar