Tandlæge føljetonen

onsdag den 24. februar 2010

Så er jeg lige kommet fra tandlægen igen. Denne gang "kun" til et overslag.

Men førk... hvis jeg ikke var nedtrykt før, så er jeg det da nu. Selvom jeg måske burde være lettet. Jeg kan ikke finde ud af det.

Jeg havde jo frygtet at hun ville sige: Vi rydder bulen og så vælger vi protese.

Jeg fik kun delvist ret. Jeg skal af med tre tænder i alt, plus diverse lappearbejde. Og når det er gjort, skal vi kigge på noget med noget delprotese til kindtænderne i den ene side :(

Det føles både som om det, "ikke var så slemt" som først antaget... samtidig som et chok, at vi faktisk snakker proteser overhovedet. Det er grænseoverskridende og skræmmende.

Alt det her angst lige nu, handler i bund og grund slet ikke om selve det at skulle have foretaget tandudtrækninger og boret i huller. Men om angsten for at tabe mig. Angsten for at være sulten.
For hvad hulen skal jeg stille op i mellemtiden, hvor de har fjernet nogen tænder og jeg skal spise?! For først når det er gjort, ansøger vi kommunen om økonomisk hjælp til delprotese! Og jeg har i 36 år ALTID tygget i den side. Så det er mig nærmest helt umuligt at bruge den anden side :(

Ja i må undskylde jeg panikker. Jeg vejer i forvejen kun 45 kg og har ikke lyst til at veje SPOR mindre end det. Jeg er i forvejen "socialt handicappet", da jeg sjældent spiser ude. Jeg takker oftest nej tak til at spise hos andre, alene fordi jeg ved jeg spiser langsomt. Fordi jeg kan risikere at skulle sige nej til til det meste på bordet. Og hvis jeg så samtidig skal føle mig tandløs.... det magter jeg næsten ikke :(

Så lige nu siger alt i mig: FLYGT og lad som om du slet ikke har været ved den tandlæge. Og samtidig sidder der så den fornuftige lille sa*an på skulderen og minder mig om at DET er dumt.

Nå, men helt naturligt er humøret ikke lige helt i top :( Det eneste jeg kunne grine af dernede, var at de kunne fortælle at jeg altså stadig havde en mælketand!!!!!!!!!! Stik lige den...
Jeg er 36 år gammel og hører først NU at jeg faktisk stadig har en mælketand... hvor mærkeligt er det lige??? Og hvorfor dælen har jeg den endnu?
Det hører så også snart op, for den vil hun pille ud. Hun siger den har lagt sig delvist udenfor tandrækken og forsøger at trykke en blivende god tand, for langt ud til siden. Men helt ærligt......

7 kommentarer:

Britta sagde ...

En mælketand! Det har jeg godt nok aldrig hørt om hos en voksen før! Og som du siger, så er det da underligt at du aldrig har hørt om den før.

Jeg vil ikke skjule at det er underligt at rende rundt uden tænder i en periode - jeg havde INGEN tænder i munden i 3 måneder da jeg skulle have protese!! Desværre tabte jeg mig ikke et kilo for man kan faktisk spise meget forskelligt mad selv uden en pløk i munden. Men jeg forstår godt din frygt, for du skal jo helst ikke tabe så meget som et gram. Men du må se på det som en overgang til et bedre liv. Hvor du kan spise lige hvad du har lyst til og hvor du, vigtigst af alt, ikke har smerter!
Jeg er stadig vildt stolt af dig over at du kom afsted og ikke er flygtet.

hanneb sagde ...

Py ha, du har det sandelig ikke hyggeligt for øjeblikket. Jeg føler virkelig med dig.
Og jeg siger også - godt gået - at du ikke er flygtet derfra...
Og hvad angår lampen, er den da sød lige som den er:-)
Knus herfra

Virtuella sagde ...

God god klem fra meg med masse solskinn og trøst. Dette var en knallhard oppoverbakke for deg, men det klarer du, det er jeg sikker på!

Lin sagde ...

En maelketand... Godt gaaet Tina. Det tror jeg er en ener. Den maa du beholde naar den kommer ud. Hvad spisning angaar er jeg lidt i samme situation ( jeg taber mig godt nok ikke desvaerre hihi). Miksede supper smager hammergodt. Linsegryder er suveraene og saa alle de gode puréer. En god gammeldags kartoffelmos kan goers spaendende med andre groentsager, lidt krydderurter og krydderier. Der er meget som kan smelte paa tungen. ( iiisssss)
Jeg er stolt af dig Tina. Jeg synes du haandterer din frygt godt. Du klarer at gaa derned honey. Det er big victory.

Anonym sagde ...

Jeg bliver snart 30, og jeg har også stadig en mælketand. Der kom aldrig en og skubbede den ud, og tandlægen mente ikke, at der var nogen grund til at fjerne den så længe den ikke var dårlig. Den holder så stadig :-) Der er godt nok boret i den to gange og de mener ikke, at den kan holde til en tredje, men det er mere end ti år siden, der sidst er gjort noget ved den. Med hensyn til at få den fjernet, tror jeg ikke der er så meget rod på sådan en, så jeg tror ikke, at det er den værste at få taget ud.
Men sejt at du tackler det og får gjort noget ved det.

Deborah sagde ...

Flot klaret! Selvom resultatet er nedslående, så har du taget et kæmpeskridt. Hvis ikke du får det ordnet nu, så bliver det jo "at rydde hele bulen". Og tænk når du hár fået det ordnet kan du glæde dig til at tygge i begge sider og få et socialt liv igen. Hold fast i den tanke og "op på hesten med dig" - se det positive og vær stolt af dig selv, at du hár handlet!!!

Tina sagde ...

Britta: jeg er skræmt fra vid og sans over ikke at kunne spise.. og jeg tror ikke alverdens ord sådan lige kan fjerne den frygt :) Der er både det kosmetiske i det og det rent basale i at skulle spise.
Jeg står jo også i tøjbutik hver fredag :(

HanneB: Jeg har været SÅ tæt på at flygte flere gange. Men je ghar sagt det her højt, til for mange denne gang. Så jeg føler jeg svigter andre også. JEg tror det var et godt træk.....

Virtuella: TUSIND takk!! Ja det er op ad bakke lige nu. Jeg håber snart jeg får en periode hvor jeg føler der er lidt medgang :)

Lin: Tror jeg skal ha nogen af dine opskrifter ;) der er meget der jeg ikke har prøvet før. Og jeg føler mig lidt blank med at finde på mad, som er nærende NOK, selvom det er flydende.
Mælketanden er jeg ikke kommet mig over endnu! Det er vildt underligt at jeg aldrig har fået det at vide. Jeg kunen godt høre at tandlægen IKKE var tilfreds med min tidligere tandlæge.

Anonym: Okay jeg må indrømme jeg har aldrig hørt om mælketænder hos voksne før nu!
Jeg er ikke så bange for at få den fjernet. Og jeg har også tit synes den var træls. Men den har i mange år skubbet til en blivende tand. Som er blvet skubbet ind ad i munden. SÅ jeg frygter jo der kommer et grimt mellemrum nu. Jeg ved ikke om den blivende tand, kan flytte sig ud på plads nu.

Deborah: Tak! Ja jeg føler mig sej... samtidig med jeg føler mig latterlig barnlig.
Ingen tvivl om at jeg vil være SÅ glad for at være social uden at tøve!! Og jeg ER stolt af at være gået igang. MEN Jeg er skide bange... det kan jeg ikke lyve mig fra.

Send en kommentar