Soveeee

mandag den 3. august 2009

Idag har jeg virkelig bare haft lyst til at rulle mig sammen under dynen, som katten. Og så bare blive der - længe!!!

Det er ikke nogen hemmelighed at jeg har dårlige tænder. Det tog fart, samtidig med at jeg fik bøvl med stofskiftet. Mine tænders emalje smuldrer og tænderne nedbrydes nærmest indefra, føles det som om.

Meget er prøvet og intet har hjulpet. Det har med årene givet mig en ret voldsom tandlægeskræk. Og dette er både pga. smerterne, angsten for dårligt nyt og de mange penge der skal bruges, som jeg ikke har.

Det er første gang jeg skriver/taler om det så offentligt. Dette gør jeg tildels for at få luft. Men nok også for at få lidt forståelse. For mine tænder er nu nået dertil, hvor jeg tænker på dem i døgndrift pga. smerter, skarpe kanter, angst for forværring, angst for næste mundfuld, angst for at tabe mig mere pga. dårligere ernæring.

Folk der ikke har dårlige tænder selv, har altid haft mange gode råd og overbærende kommentarer. Hvilket ofte kun har affødt tristhed, følelsen af at være meget anderledes og en indelukkethed, som jeg aldrig før har haft.

Forestil dig: du bliver inviteret i byen. Det første du sansynligvis tænker er at du glæder dig og jaaaa tak da!! :)
Det første jeg tænker er SHIT, hvad hvis vi skal spise, hvad hvis jeg skal sige nej tak til alt, enten fordi det er hårdt at tygge i. Og allerværst... at skulle forklare hvorfor!!!!

Dertil kommer så alt det kosmetiske! Den behøver jeg ikke forklare. For tænder ER noget af det første vores øjne lander på, når vi kommunikerer med folk. Endnu en grund til at jeg ofte vælger sociale begivenheder fra!

Jeg tør næsten ikke "øffe" for højt her. For jeg kender mange af svarene. Et af dem er: søg kommunen om hjælp. Det er prøvet før.
Sidst fulgte der en besked med: Pas dine tandlægebesøg, ellers kan vi ikke hjælpe.
Det kan de så sagtens sige. Jeg har tandlægeangst og oveni det har jeg ikke haft nogen tandlægebesøg der kostede under 1000 kr, hvilket er en del for en pensionist.
Og oveni det, dækkede de ikke den allervigtigste tand, en kindtand der skulle have en krone på. For det var "kosmetisk". Men deres beslutning er nu skyld i manglende tand og dermed manglende tyggeevne og for stor belastning på en tand der nu "står alene".

Jeg frygter lidt for en svada af halvvrede bemærkninger i kølvandet på denne post.

Hvis det så bare kun var kosmetisk, ville jeg MÅSKE ikke pive nær så højt. Men jeg har tabt 5 af de 12 kg jeg tog på, da jeg stoppede med at ryge. Så jeg er igen nede på 45 kg... og jeg er tizze bange for at tabe mere. Samtidig kan jeg ikke se vejen ud af det her møghelvede.

At have ondt dagligt i sådan noget så vigtigt som tænder.... det er tæt på uudholdeligt. Mine ledsmerter er noget helt andet. De gør også herre nas, men de gør ikke at jeg ikke kan spise og opretholde mit helbred som sådan.

Undskyld... jeg trænger til luft omkring det her....

Forestil dig, du ikke kan spise:
nødder, agurk i tern, slik, chips, brød med kerner, rundstykker, flûte, popcorn, småkager med lidt knas i, brændende kærlighed med bacontern, taco skaller, det meste halvhårde grønt og frugt, mmmmarabou, bolcher, karamel og en hvart million andre ting hvori disse ting forekommer, ting der er lidt hårde, indeholder "skjult" knas, ting der er seje, klistrede eller lignende - mange ting der faktisk en essentielle for at du får alle vitaminer og mineraler i din kost....... en masse ting de fleste heldigvis bare slet ikke forestiller sig, kan være umuligt at spise.

Brok er slut for denne omgang.... jeg vil nu overveje at sy et par kopi-liberty bukser, bare sådan i en indre vredesrus... ;)

19 kommentarer:

Tine sagde ...

Øv, hvor lyder det da rigtig træls.
Jeg håber meget for dig at du finder en løsning, for sådan som du har det, kan du ikke blive ved ret meget længere.
Jeg har desværre ikke en løsning til dig, men jeg håber at det hjalp at du fik luft.
Jeg lytter gerne!

Tina sagde ...

Hej Tine. Nej jeg tror desværre ikke der findes de helt store løsninger. Og det er det der gør det så utroligt angstfyldt og deprimerende.
Tak for lytteren Tine :)

Madam Munch sagde ...

Jamen det lyder da ganske forfærdeligt. Jeg kan ganske godt følge dig. Jeg har også haft mange huller med tiden og har ofret rigtig mange penge på guldkroner og fyldninger, men slet ikke noget som tenderer det du beskriver.
Men hvad siger din tandlæge, har du prøvet konsulteret tandlægehøjskolen i Århus? der må da være nogen som kan hjælpe dig.... det vil jeg i hvert fald ønske for dig.
De bedste hilsner

Anita sagde ...

Jeg har ikke de vise sten, men ved du hvad; jeg synes fandme det er stort, at du fik slået hul på bylden ved at skrive det her.

Det fjerner ikke på nogen måde din smerte, men du fik luft og det er netop dét, en blog også er til for. Jeg kan ikke se, hvorfor der skulle komme svadaer. Overhovedet! Du har jo bare fortalt om din situation der er, som at skulle vælge imellem pest eller kolera.

Det smerter til mig gengæld at høre, at der intet er at hente fra det offentlige, for det dér er da skruen uden ende...

Tina sagde ...

Madam Munch: Tandlægen siger altid: De kan fixes, de kan fixes. Så i årevis er alle tænder snart blevet rodbehandlet og dermed mister de langsomt styrke. Så nu er det ved at gå rigtigt ned ad bakke, føler jeg. :(

Anita: Det holdt også hårdt at skrive Anita. Sidder og småpiver over det, for det er i virkeligheden hamrende pinligt!!!
Svadaerne er måske mest i mit eget hovede: ku jeg ha gjort noget.
Det ER skruen uden ende... jeg lapper og lapper, men uden de rette penge, ER det kun lappeløsninger der ikke holder! :)

Stine sagde ...

Jeg har "kun" tandlægeskræk og det er nu slemt nok synes jeg. Så da jeg læste dit indlæg fik jeg rigtig ondt af dig, for det er da en frygtelig situation at befinde sig i!

Jeg håber I finder en løsning. Mig hjælper det at vide, at jeg skal afsted 2 gange om året. Nogle gange har jeg ingen problemer, andre gange er jeg ved at dø af angst bare jeg nærmer mig venterummet. Heldigvis har jeg en ualmindelig sød tandlæge, der er meget pædagogisk og gerne holder i hånd og forklarer.

Men det er jo kun en del af det, den økonomiske side er en yderligere stressfaktor. Jeg håber det bedste for dig!

Jane sagde ...

Øv, hvor er det surt. desværre nåede jeg ikke at få lært tilstrækkeligt om sådan noget og om tilskudsregler osv til at jeg kan gi´ dig løsningen.
Jeg forstår stadig ikke at tandbehandling ikke er gratis, ligesom lægelig behandling er.

Jeg ved dog at tandlægeskræk i høj grad er et spørgsmål om at ha´ den rigtige tandlæge. Jeg har selv lidt rigtig meget af tandlægeskræk, faktisk så meget at jeg måtte ha beroligende medicin inden tandlægebesøg. Det har i den grad ændret sig efter tandlægeskift og den dag i dag ligger jeg mig helt trygt i tandlægestolen. Min største bekymring lige nu, er at min tandlæge snart går på pension og kan man så finde en man er ligeså tryg ved?
Jeg håber virkelig du finder en løsning på dine tandproblemer, alt andet vil da ikke være til at holde ud. Pøj pøj med det.

Tina sagde ...

Stine: jeg kan godt følge dig. Angsten er aldrig let!
Her er bare ikke kun angsten for selve tandlægebesøget og tandlægen. Men også angsten for at man VED det bare bliver værre og værre og dyrere og dyrere.
Jeg håber du har gode tænder, trods alt :) Så din tandlæge kan bruge tiden på at holde dig i hånden og smile venligt til dig :) Knus

Jane: Ja det har bestemt også noget med tandlægen at gøre. Min var sød og rar. Jeg ku godt lide ham. Han gik så på pension for et par år siden og jeg er SLET ikke tryg ved den nye. Det er ikke hendes skyld. Men igen.. penge, smerter og angst. Men nok mest angsten for at de ikke kan gøre det for mine få kr.
Drømmer om en stooor lottogevinst, så får jeg dem fixet een gang for alle!!! :)

Inge Viva-Italia sagde ...

Jeg ved ikke helt hvad jeg skal skrive til dig - mine tanker er hos dig, men ord hjælper jo ikke, så jeg skriver ikke mere - tænker på dig:-)

Tina sagde ...

Tak skal du have Inge :)

Britta sagde ...

Ja jeg ved jo desværre godt hvordan det føles og ville ønske at jeg kunne hjælpe dig på en eller anden måde.
Jeg synes også at det er meget underligt at tandlæge ikke er gratis ligesom lægen er. Så var du nok ikke havnet i den situation du er i nu.
Knus
B

Mette G. sagde ...

Jeg må melde mig i koret, der ikke fatter, hvorfor tandlægebesøg ikke er dækket af Sygesikringen ligesom lægebesøg!?

Har ikke lige nået at læse alle kommentarerne, men har du overvejet at prøve en af tandlægehøjskolerne? Jeg synes at kunne huske (hukommelsen er ikke, hvad den har været) at have læst, at den i Århus gør meget ud af at hjælpe med tandlægeskræk OG er billigere end en "normal" tandlæge.

Anonym sagde ...

Hej Tina
Synes det er flot du kan skrive om det her.
Hvad med din læge kan han/hun ikke hjælpe med en løsning når det nu også går ud over dit helbred?
Mener at have hørt at der er nogle tilskud regler men ved ikke om de gælder for alle der er pensionister/førtidspens. mm.
Ha' en god dag. kh Susanne L
ps jeg får rigtig mange kommentarer når jeg går med det halsmykke jeg købte af dig, det er bare så flot.

Anonym sagde ...

Hvis du er utryg ved din tandlæge .. så skift? Og er det for dyrt, så opsøg, som andre allerede har foreslået, tandlægehøjskolerne.

Heidi sagde ...

Hej Tina.

Mine tænder er, arveligt betinget, meget skrøblige og svage. Der brækker hjørner af, der er altid huller ved tandlægebesøg, selvom jeg bruger tandtråd flittigt og børster det bedste jeg har lært. Har som dig aldrig en tandlæge regning under kr. 1.000,-. Tandlægeskræk har jeg haft siden skoleårene, og hvad der af følger.
Ikke at det løser alle problemer, men jeg har fundet en god tandlæge i Tyskland. Ikke alene koster en rodbehandling omkring en tredjedel af hvad jeg betalte hos min danske tandlæge, oveni er hun super sød og forstående. Tager sig tid og hjælper mig godt igennem en behandling. Har du mod på det kan du se mere på hjemmesiden www.tysk-tandbehandling.dk.

Til slut melder jeg mig også i koret af de der ikke forstår hvorfor tandlæge behandling ikke er dækket af sygesikringen - specielt når de dikterer hvor ofte patienten skal ha' taget røntgenbillede....

dk.lin sagde ...

Hej Tina.

Taender og tandlaeger er altid et meget oemtaaleleigt emne. Kan levende forestille mig hvordan du har det da jeg selv er inde i noget af det. Jeg fik at vide for et stykke tid siden et fire raske taender maatte forsvinde+ boejle seattes paa for at kunne beholde alle mine fortaender da de ellers skubbede hinanden ud. Oev. 2 aar med boejle, tyggebesvaer, ikke kunne spise alle de ting de remser op, alt skal skaeres ud i smaa bider etc etc. Jeg ved godt det for min skyld foreloebigt kun gaelder for 2 aar, men... Og prisen... Taender og oejne er daarligt refunderet.
Men jeg taenkte paa min svigerinde som har meget daarlige taender efter 40 aar med bulimi; hun sagde til mig forleden at hvis hun havde vidst om alle de smerter, angsten og all den tid spildt i en tandlaegestol, for ikke at tale om regningen....naa, men hvis hun havde vidst alt det, ville hun have accepteret et gebis da det blev hende foreslaaet. Hun takkede nej tak af forfaengelighed og fortryder det lidt nu. Er der nogen der har tilbudt dig det???????Det er en svaert besluting at tage og da ogsaa fordi at gebid ofte haenger sammen med aeldre mennesker, men det ville maaske hjaelpe.
Held og lykke med det, jeg misunder dig bestemt ikke.
Men du skal have et kaempe bravo for at du "prikkede hul paa bylden" og fik det ud. Alene det hjaelper tit og ofte.
MVH Lin

dk.lin sagde ...

Ps. Naar det nu er en bivirkning af din sygdom, ville du saa ikke kunne faa noget mere hjaelp?????

Heidi sagde ...

Min svoger havde for nogle år tilbage så dårlige tænder (kun et par brækkede og rådne stumper), at han fik fjernet de sørgelige rester under narkose på sygehuset, på det offentliges regning, og fik samtidig lavet gebis. Han er ikke kommet af med én eneste krone.
Det skal også lige siges at han lider af sukkersyge, men om det var derfor eller det var fordi hans økonomi var skudt helt i sænk, ved jeg ikke.
Jeg ønsker dig al held og lykke i din søgen efter hjælp og mulighed for nye tænder.

HANNE sagde ...

Hej Tina
Prøv at kontakte en af de danske tandlæger i Flensborg. Du kan finde dem på nettet. Det er meget billigere på den anden side af grænsen, der er dansk personale og de er gode til at takle tandlægeskræk, hvis man lige husker at gøre opmærksom på det. Held og lykke med dine tænder

Send en kommentar