Bisol

torsdag den 18. august 2011


På vej hjem i bilen, så jeg dette specielle syn :) En bisol, til venstre for solen..... en lille lysende mini regnbue.

Flot syn, som jeg personligt kun har set een gang før idag. Hvis det ikke var for de lave skyer mod højre, burde der også være en bisol til den anden side..... :)

Desværre havde jeg kun telefonen at knipse med, så det er ikke ret godt.3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Det har jeg aldrig hørt om før. Skal der været et specielt vejr for at det forekommer?

Tina sagde ...

Estermarie: Her et udsnit fra nettet:
Bisole er i 'familie' med de såkaldte haloer - den lysende ring omkring solen - og opstår når lyset brydes i iskrystaller i højtliggende skyer med en brydning på ca. 22°.

Er brydningen i krystallerne tilfældig opstår haloen mens pladeformede iskrystaller, der ligger på langs af sig selv - altså horisontalt - så at sige kan sprede lyset i en og samme retning, så lyset bliver koncentreret omkring to punkter på hver sin side af solen.

Ofte ser man omkring punkterne, hvor bisolene optræder mange forskellige farver. Lysets farver bliver refrakteret i iskrystallerne og hele lysets farvespektrum spredes.

Men de kommer i hvert fald oftest når solen står lavt på himlen og der er højtliggende skyer med de omtalte iskrystaller i sig :) Håber det forklarede lidt. På engelsk hedder det Sundogs.... der findes LANGT flottere fotos af fænomenet på nettet :)

Anonym sagde ...

Så blev jeg lidt klogere :D

Send en kommentar