Julemarked på den gamle Rolles Mølle

lørdag den 11. december 2010


Et kig ind igennem porten og den ene længe af Rolles Mølle, ses en gammel gård, hvor der er et mylder af mennesker. Og en livlig aktivitet, hvor der køres juletræer frem og stilles i små rundkredse her og der. Alt imens der er en summen af mennesker, der peger, måler træer, kommer gående med brede smil og små børnesave.

Det er ligefør, hvis du lukker øjnene, at man kan høre små børn i klaprende træsko med jernbeslag, komme løbende med halstørklædet flagrende, mens de ruller med tøndebånd og jubler højlydt.


Et kig mod højre, viser et skilt med ordet "Julestue". Hvis du linder på døren, slår en duft af varme æbleskiver og kaffe dig i møde. Og duften af varme fra kakkelovnen med en kvist gran ovenpå og de lækre småkager.

Samtidig høres en livlig snak, fra folk der nyder at krumme hænderne om den varme kaffe, der damper op fra kopperne. Og snakken om julegaver, mandelgaver og juletræer høres overalt. Alt imens de går rundt i de gamle nedlagte kreaturbåse, og kigger på de små juleboder, der byder på alt fra juledekorationer, glaskunst, strikkede juletræer og alt muligt andet.


Her ses et udsnit, ned ad staldgangen, fra døren hvor man kommer ind. Bemærk de små ting, som en halmballe på gulvet, hvor en stor tyk og kælen grå gårdkat, hele dagen har taget plads. Mens den nød godt af godbidder og kolde hænder der gerne kløede den bag øret.

Overalt hænger eller ligger bundter og ranker af gran. Og på væggene hænger fasaner, ræve, mår og andre udstoppede dyr.

Og overalt finder du små øer med kurvestole og borde, hvor folk får sig et lille hvil, efter deres "fæld selv" tur. Mens de nyder æbleskiverne og kaffen.


Et kig ind i første bås, afslører to SUPER dejlige pigers kreationer ;) Gæt hvem den ene er!

På to tæpper, bag bordet, har idag stået to nissepiger, med røde kinder og varme krus i hånden. To piger med nissehuer og brede smil. To piger, der har snakket med mange mange juleglade voksne og børn. To piger, som glæder sig til at gentage det hele imorgen!

For at denne super stemning, kunne have været helt og aldeles total, manglede vi bare den sne, der lå i sidste uge. ;) Men intet har kunnet vælte os idag, for det har bare været SÅ hyggeligt. Selvom benene er ømme og varmen først nu, mange timer efter, er begyndt at krybe ind under huden igen :)


Nogen ville se dette sære syn. Noget man kun ser yderst sjældent. Mig med fletninger, røde sløjfer og nissehue ;) Men se lige bort fra det noget hærgede ansigt! Klokken var alt for tidlig og jeg kunne let have sovet 5 timer mere ;)

Men lige bortset fra at jeg mangler mit stooore, tykke og hvide halstørklæde, så jeg sådan ud hele dagen idag ;)

Lidt info om Rolles Mølle:

Rolles Mølle er beliggende i det smukke kuperede tærren øst for Lunderskov, i Kolding Ådal, med møllesø i haven, og med Drabæks mølleå løbende langs avlsbygningerne.

Møllen menes grundlagt som vandmølle af Kong Christian d. III (1553). Bønderne på de omkringliggende gårde var underlagt Kongen på Koldinghus, og var tvunget til at få malet deres korn på Rolles Mølle. Mølleriet blev nedlagt i 1950'erne, men idag opvarmes hovedbygningen af en vandturbine som blev etableret i 1994. De nuværende bygninger blev opført i 1871, og er løbende blevet renoveret.

Til gården hører 130 ha jord, hvor af de 65 ha er plantet til med juletræer i forskellige aldre. Der er ialt en løbende produktion af ca 350.000 Nordmanns gran juletræer, og en årlig høst på omkring 35.000 træer. Ud over "fæld selv" juletræer og detailsalg fra gårdspladsen, eksporteres 99% af juletræsproduktionen til havecentre i forskellige europæiske lande, bla. Tyskland, Holland, Schweitz og Italien.


(Alle fotos er taget før der kom folk. Og nogen af dem fra igår da vi satte op. Så det er ikke et 100% billede af dagen idag. Der er ryddet lidt mere op i gangene i stalden og mere gran og lamper er sat op :) )
5 kommentarer:

Fruen sagde ...

Hej Tina
Der ville jeg nu gerne ha været. Det ser rigtig hyggeligt ud. Kender godt fornemmelsen af at kunne mærke sine ben/fødder helt vildt efter en hel weekends julemarked. Håber I havde et godt salgt, sikkert, for det er jo smukke varer I har med :-)

Bettina sagde ...

åårh, hvis ikke Anna kogte som en bageovn, ville det være fedt at besøge jer i morgen - vi har slet ikke været på familie-julestue-tur i år. Ser VILDT hyggeligt ud!

Dorthe sagde ...

Øv altså - hvorfor skal jeg være i butikken når jeg nellere ville ud til dig :-( øv. KNUS og hold hovedet varmt.

Anonym sagde ...

Hej Tina
Så fandt jeg også herind :-)
Hvor er det nogle flotte billeder du har lagt ind på siden, og en meget fin reklame.

Mange tak for jeres bidrag til en dejlig julestemning i denne weekend.

Kh Birthe Gregersen

Tina sagde ...

Fruen: Du kan nå det hele næste weekend også ;) Det gik fint. Stille og roligt :)

Bettina: Øv stakkels Anna :( God bedring til hende! Måske næste weekend?

Dorthe: Du kan nå det næste weekend ;) hvis du ikke står i juleforberedelser helt op til begge ører ;)

Birthe: Selvtak :) Det var suuuuper hyggeligt og jeg glæder mig allerede til næste weekend.
Fotos kunne være meget bedre, hvis jeg gav mig lidt tid og ikke frøs sådan ;) Det var pænt koldt og blæsende. Jeg sendte mange tanker til jer der stod udenfor!
Håber i synes det har været en succes, for så kommer jeg igen næste jul :)

Tilføj en kommentar