Travlhed i køkkenet

mandag den 29. april 2013

 
Jeg har virkelig hygget mig idag :) Jeg skulle jo have brugt al den ekstra ramsløg, jeg havde til overs fra igår!
 
Derfor har jeg også lavet kryddersmør idag. Jeg har simpelthen bare hakket ramsløg fint og rørt det sammen med god smør, i røremaskinen. Og derefter beholdt halvdelen i skålen og tilsat chili. Så det gav to slags smør.
 
Det formede jeg til små pølser, rullet i film. Så nu ligger de i fryseren, lige klar til at hive op i små portioner. Og MUMS det smager godt!
 
 
Se bare hvor smukt det er, når det bliver skåret i skiver :) Og duften er super. Alt det gode fra hvidløg, bare ikke ånden bagefter ;)
 
 
Det er et dårligt foto herover, jeg ved det ;) Men ville bare lige vise, at jeg hakkede en kæmpe bunke ramsløg og smed det i ovnen for at tørre det. Så nu står der et halvt "dolmio-glas", med tørret ramsløg. Lige til at bruge af og duften er vildt koncentreret og lækker.
 
 
Sidst, men ikke mindst, fik jeg bagt disse tre store madbrød. Jeg elsker lidt godt brød som tilbehør, snack eller i madpakken. Og det her dufter himmelsk. .... jeg har ikke nået at smage endnu.
 
Her er opskriften på madbrød med ramsløg:
  • 50 g smør                             
  • 2 dl mælk
  • 1 dl yoghurt naturel
  • 25 g gær
  • 1 tsk sukker
  • ½ tsk fint salt
  • 3 spsk hakket, frisk ramsløg
  • 400 g hvedemel
Smelt smørret i en gryde. Tag gryden af varmen og tilsæt mælk og yoghurt. Blandingen skal være lillefingervarm. Hæld den i en skål og rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage). Slå dejen godt sammen med fx en grydeske. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Form dejen til et rundt, fladt brød (ca. 28 cm i diameter) og læg det på en plade med bagepapir. Rids brødet næsten igennem, så der dannes otte trekanter. Pensl brødet med yoghurt og bag det midt i ovnen. Drys evt. brødet før bagning, med flagesalt, chili eller andet lækkert.
 
Bages ved 225 grader i ca. 20 minutter.
 
 
Det eneste hjemmelavede, jeg nåede at smage idag var mit pesto :) Lige en eftermiddags snack... en bolle med pesto og tomat, drysset med friskkværnet peber..... aaaah!
 
 
 

Ramsløg - det nye sort?

søndag den 28. april 2013


Idag var jeg i skoven og plukke ramsløg. Skovbunden bugnede af det grønne - der åbenbart er det nye sort ;) Så jeg fik en bærepose grønt med hjem, klar til at lave alt muligt lækkert.

Og så fik jeg også gravet et par planter op, som nu skal vokse videre i min have. Spørgsmålet er bare, hvor står de bedst? I skygge til nordsiden? Langs muren på sydsiden? I krukke eller i jorden? Jeg er ærlig talt lidt i tvivl :)


Men se en stor bunke jeg fik :) Jeg tænkte, at der er da både til lidt salt og lidt pesto. Men sandheden er, at jeg kan lave mange flere glas pesto end jeg fik lavet ;)

Men hvor længe kan sådan noget pesto gemmes? Jeg har skoldet glas og skyllet dem med atamon.

Uanset hvad, så fik jeg lavet 3 glas pesto, 2 glas ramsløgsalt og 1 stort glas ramsløg/chili salt :) Uhhhmmm hvor det dufter godt!!


Men jeg har stadig 3 fryseposer i køleskabet, proppet med pesto. Hvad ville du lave ud af resten? :)

Jeg tænkte lidt på noget olie. Eller noget mere salt med andre variationer? Eller måske bare hakke noget og ligge det i fryseren, lige til at smide i frikadeller. Det gjorde vi til aften - nøj det smager godt ;)



SPYT UD !

søndag den 21. april 2013


SPYT SÅ UD GARMIN! Aaaaiii missekat, du må altså ikke fange fuglene...

Jeg har prøvet at lære hende at fuglene er forbudte at fange ;) Ikke med det store held, kan du se.

Normalt plejer vi da også at joke med at hun er både for tung i enden og lider slemt af mangel på forståelse af at hendes krop altså ikke er skjult, fordi hendes lille hoved er det ;) Så vi var lidt overbeviste om at fuglene - dem fik hun aldrig fat i.

Men idag gjorde hun altså, det lille krapyl. Svært stolt, sidder hun nu på terrassen og hygger sig med sin fangst. KUNNE hun ikke have fanget én af de store grimme råger i stedet?


De der små søde sumpmejser/gråmejser, vil jeg altså gerne have i fred missekat!! De er søde - og mest som levende altså!


VINDER af konkurrencen!

lørdag den 20. april 2013


Så blev det den 20. april - dagen for konkurrencens udløb og en vinder skulle udtrækkes :)

Og sikke mange lækre bud der er kommet ind af døren. Jeg er glædeligt overrasket over at i ville være med :) Kun ca. 30 cm (der hvor Chili-Nissen står) blev ikke dækket af strik.

I dag har jeg sat alt jeres fine strik på stativet. Dog er det kun sat løseligt på med clips, for at i kunne se resultatet. For stativet skal lige have nogen ben der skal stikkes godt ned i jorden og så skal det ud på plænen og stå. Og inden da, skal der lige trækkes lidt flere cykelslanger på stativet - og det kan man ikke hvis jeg syer det hele godt fast.

Men ingen lodtrækning, uden at man kunne se resultatet ;)

En KÆMPE tak, skal lyde til alle jer der har brugt tid på at være med - og havde jeg frø nok, ville jeg sende jer en pakke alle sammen :) Men en vinder skulle udtrækkes og jeg har fået Nanna til at nævne et tal - Og da jeg havde modtaget jeres pakker, tog jeg et billede af hver enkelt pakke. Og da Nanna nævnte tallet 4, talte jeg hen til den pakke der blev knipset i min telefon, som nr 4 ;)

SÅ vinderen er:

 
 
Iben, jeg har været lidt for hård til at smide kuverter ud - kan jeg lokke dig til at sende din adresse til mig? :)
 
Jeg er faktisk blevet hooked på mere yarnbombing og overvejer at lave noget strik til tagrygningen på mit drivhus. Bare for at få skabt lidt kulør på den lille matrikel. Og ja, bare sådan for at være lidt på tværs ;)
 
 
 
 


Fuld fart på idag

onsdag den 17. april 2013


Jeg stod tiiidligt op idag, til en smuk morgen! Sikke en flot himmel - der var helt sikkert "guld i mund". Grunden til at jeg var sååå tidligt oppe (det var jo nærmest nat), var at jeg lige skulle være chauffør for min veninde. Ellers var det nærmest NAT jo ;)

Da vi havde været deroppe, blev vi enige om at vi ville køre til Kolding, hvor jeg havde brug for en hånd til at vælge nye briller. Jep ENDELIG har jeg fået svar fra forsikringen med et købsbevis til nye.

Men inden da, skulle hun lige lufte en hund og jeg var sulten. Og så skyndte jeg mig lige ud og sætte nedløbsslanger på mit drivhus. Min far havde fundet noget gammelt brandslange...vææældigt smart ;)



Men jeg opdagede så at der i den modsatte ende af tagrenderne, ikke var nogen prop i, så vandet kunne også løbe lidt baglæns, så det landede på græsset frem for i tønden. Så gode råd var dyre - og atter engang reddede min dejlige far mig! :) Han klippede noget metalplade, som jeg kunne sætte fast med silikone. Så NU lander alt vandet i tønden yaaay!


Så var det også klaret og det passede med at vi var klar til at køre til Kolding. Jeg fik valgt TO par briller - ren luksus. Jeg elsker 2 for 1 priser :) En glædelig overraskelse var også i vente til mig derude ... mit syn er blevet bedre?!?! Og så havde han den frækhed at sige at det var pga. min ALDER?! :)

Nå, men man kører jo ikke til Kolding uden at kigge planter vel? Mit horoskop i sladderbladet, sagde også at jeg skulle omgive mig med noget smukt, evt. en ny plante.... så det må jeg jo hellere følge ;)


Derfor står der nu bunker af små stedmoderblomster i min have :) På billedet står de godt nok alle på trappen til drivhuset. Men de er nu fordelt hhv. på terrassen og på trappen :) Aaaah første små farvebomber i forårets tegn.


Og så troede jeg ellers jeg skulle slappe af, ligesom min lille frø her :) Jeg elsker i øvrigt den frø!!

Men i stedet valgte jeg at idag var dagen, hvor jeg endelig skulle sætte mit klistermærke med "Jeg er chili fan" på min bil. Nu har jeg også kun haft det mærke liggende i næsten et helt år. Så er det vel på tide!


Og nu vi er ved chilierne, så kom min søde Ungarnske nabo med en hæklet "Chili Nisse", til den konkurrence jeg havde udskrevet på mine blogge ;) Og SE lige hvad den har i hånden - en CHILI !! :) Hihi den er da sød.... det er lige før hun er en vinder... eller i hvert fald en ekstra vinder for kreativitet!


Men sikke meget der kan nå at ske på en dag - når man er oppe sammen med solen ;)  Tilgengæld gik jeg også ned med et brag efter spisetid, med migræne :( NØJ hvor jeg glæder mig til at få mine briller. Nu har jeg ikke haft nogen i 2 mdr. og jeg savner dem frygteligt. Men inden for et par ugers tid, SÅ kan jeg se noget igen.

Hov, for resten, så skal i da lige se min mors sjove plante.... En Amorphophallus Konjac :) På dansk kaldes den nogen gange Leopardstilk.


Jeg har før omtalt den på min blog og der kan du også læse beskrivelsen. Den starter fra NUL cm til en imponerende højde, TO gange om året. Og en gang om året står en stinkbombe af en blomst og ser smuk ud ;)

Jeg er helt vild med den og havde jeg plads til det, havde jeg én selv :) Se bare dens smukke blade:


Det er som et stort blad, uden pauser :) Men jeg HAR ikke plads, lige meget hvor gerne jeg vil have én selv. Den ville elske drivhuset, men den er igang så tidligt på året, at drivhuset slet ikke er varmt nok, desværre.

Nå - men nu kan jeg heller ikke mere idag :) Sengen kalder og i morgen venter en langt mere rolig dag.

Ping pong

mandag den 15. april 2013



TÆNK engang - jeg har lavet noget kreativt idag wohooo! ;) Jeg har hæklet små bitte net.

I nettet ligger to bordtennisbolde. Den nederste fyldt med vand og den øverste fyldt med jord!

Nix jeg er ikke blevet skør ;) Jeg skal til at så en chili i de små bolde. Det er en lille hyggelig konkurrence jeg deltager i.

Konkurrencen lød på at så en chili i en bordtennisbold, med et hul foroven på 10 mm og et hul for neden på 5 mm. Dertil har jeg så besluttet at lave et vandreservoir for neden i bold nr 2, med en væge der går op i bold nr 1.

Om det hele kommer til at fungere, det vil tiden vise ;) Men i hvert fald fik jeg gang i hæklenålen idag!!


KONKURRENCE!

mandag den 8. april 2013


Idag har min far og jeg svejset et stativ sammen og sat cykelslange på - så jeg har en urtevæg at sætte potter i :)

Men ser i - jeg synes den ser lidt kedelig ud. Og det er her i kommer ind i billedet!

Så jeg udskriver en KONKURRENCE!

Jeg har brug for at alle, der har lyst, strikker eller hækler et stykke strik og sender det til mig. Så syr jeg det på stativet - så den bliver yarn bombet for vildt!

- Stykkerne skal være 8-10 cm på den smalle led og så lange som du lyster, dog minimum 15 cm.
- For at deltage skriver du en kommentar, samt en mail til en mailadresse, der står ude til højre, derved får du min adresse og jeg kan notere hvem der deltager.
- Fristen for deltagelse er 20. april - og gældende når dit strik lander i min postkasse.
- Du må bruge lige det garn du lyster og i alle de sjove farver du kan komme i tanke om.

Derefter trækker jeg lod, ved at ryste posen med jeres navne og vinderen modtager:

BLANDEDE FRØ TIL POTTER ELLER HAVE!
 
 
Konkurrencen kommer til at køre både her og på min haveblog: www.10na.blogspot.com og ud af samtlige deltagere, er der EN præmie :) Skulle der komme rigtig meget strik, lover jeg at bruge det HELE til én eller anden form for Yarn Bombing, og poster en post omkring det.
 
Tidsfristen er kort - jeg ved det :) Derfor har jeg gjort stykkerne så små, så jeg tænker at alle kan nå det.
 
God dyst - jeg håber mange er friske :)
 
 


GÅ VÆK vinter - vi gider ikke mere nu!

søndag den 7. april 2013


Selv JEG synes vi har fået sne nok nu! Nu må den sne dø - og sommeren må tage over :)

Lidt snevoodoo må der til, mon så ikke sneen holder sig væk herfra?


Men så er det jo godt at jeg har fået drivhuset sat op - selvom der kun er plastic i taget, på den ene side :) For det betyder at jeg har kunnet sidde "indendøre" og plante om idag. Så yderligere 13 planter fik ny plads til rødderne idag.

Grunden til at jeg pludselig fik "travlt", er at nogen af dem var begyndt at sætte blomster. Og det er altså ALT for tidligt endnu. Så nye potter måtte der til og de små blomster er pillet af - så planten i stedet koncentrerer sig om at vokse sig større.




















Det hedder sig i de uskrevne regler, at man napper de første 7 blomster af. Men hvis det skal være helt rigtigt, napper man de blomster af man ønsker, indtil planten har en størrelse, hvor den må koncentrere sig om blomster frem for vækst.


Og jeg må tilstå at temperaturen i drivhuset, var bedre end udenfor. Jeg kunne arbejde i 9 graders varme, frem for 3 grader. Og ikke mindst så var der vindstille.

Til gengæld kan du se der var koldt i nat. Helt nede på -2 grader inde i drivhuset. Hvilket jeg tilskriver to ting: Manglende glas (plastik er ikke nr 1) og at der kun lige er kommet glas i, så jorden inde i huset er slet ikke varmt endnu.

Så derfor kære sol - kææææmp mod kulden og skin på ooos :)




Det store Agurkevæddeløb 2013

mandag den 1. april 2013


Her sad jeg og ventede... og ventede... på at klokken slog midnat! For da lød startskuddet til Det store Agurkevæddeløb 2013.

Det kræver vist en forklaring... 43 voksne mennesker, har lavet en Facebookgruppe, netop til dette formål. I aften kl. 00.00, måtte man så sine 3 agurkefrø, der var sponsoreret af Bjarne Højlund!

Måden man sår dem på, vælger man selv. Det kan være at lægge frøene i blød i vand, så i jord, ved hjælp af hydro, med eller uden kunstlys. Om 2 uger, vælger man så den ene spire, man vil dyste med.

Efter 4, 8 og 12 uger, poster man et billede med målestok, for at se hvem der har den største!! (Plante jow jow... PLANTE) ;)

Og dernæst går hele dysten på, at den der først har en agurk på 10 cm, har vundet !!  Og det bliver jo mig... det tvivler jeg ikke på :) Mig, der aldrig har sået en agurk før og ikke aner en fløjt herom... jeg sniger mig indenom, stille som en Ninja ved nattetide!!

Men inden, jeg puttede mine frø i jorden, å gammeldaws maner ... måtte jeg altså lige knipse et foto, der viste ventiden. Lidt sjov må der til ;)


Her står mine potter så.... det frø jeg vil dyste med, kommer til at bo i zinkpotten, indtil de skal pottes om ;) Lidt pænt skal den jo bo. Man skal nemlig være god ved sådan nogen spirer. Nogen synger for dem, andre snakker med dem og andre igen synes det er pjattet.... men mine, de får det godt ;)


Ud over Agurkevæddeløbet, har jeg også udført potentielt farligt arbejde idag. For mig, blev det en blodig affære! Ikke mindre en to fingre blev nærmest skåret halvt af !!!! (overdrivelse er sommetider på sin plads). Det er jo om at udnytte årets første dag på sommertid!! Og faktisk første dag længe, med solskin. Så det er om at glemme, at sneen ligger mange steder og der har været frost indtil nu.

Jeg fik dog vasket alle ruderne til mit drivhus. Det tog sin tid, da de skulle renses grundigt for alger og gammel silikonefuge. Men nu er de funklende fine! Og fingrene hænger fast endnu.


Og som bonus, fik jeg lige hjælpende besøg af mine forældre :) Jeg troede kun vi skulle afdække en del af jorden med plastik, så den kunne tø lidt op. Men inden jeg kunne sige: "forår, hvor bliver du af?", så stod mit drivhus på sokkel og det hele.

Kun glasset mangler :) Da vi pillede det ned, tog vi det meste glas ud. På nær noget af langsiderne, og selve døren. Så dem der stadig sidder i, samt alle alulisterne, skal renses én af dagene. De er lige så grønne og fyldt med silikonefuge, som ruderne vi tog ud.

Så der er stadig lidt arbejde, inden den står helt klar. Og inde i drivhuset er der lige nu et rundt bed - ja det var lige lidt i vejen - som skal tøes op og tømmes for planter ;) Dernæst mangler jeg havefliser (ca. 5-7 kvm), så hvis du har nogen til overs, eller kender nogen der har, er jeg glad aftager :)
Og jeg mangler også en god håndfuld ruder til huset.

Men SÅ varer der heller ikke længe før jeg er SÅ klar til denne sæson ;)